Skip to the content

Gea de Graaf over KwadrantGroep Huishoudelijke Hulp: ‘De waardering in het vak is enorm’

Op 1 april 2020 vindt de WerkParade plaats, het grootste banenevent van Friesland. Tijdens dit event in het WTC Expo Leeuwarden komen zo’n 5000 werkzoekenden en 250 werkgevers bijeen om werk te zoeken of om met hun bedrijf te paraderen. Het is dé plek voor nieuwe carrièrekansen.

KwadrantGroep Huishoudelijke Hulp is er ook bij op de WerkParade. Dit zorgbedrijf levert verschillende vormen van huishoudelijke hulp in Friesland aan mensen met een indicatie. Maar ook particuliere hulp wordt geboden aan mensen die geen indicatie hebben. Onder huishoudelijke hulp vallen verschillende onderdelen, zoals koken, bed opmaken en boodschappen doen. Gea de Graaf is huishoudelijke hulp bij KwadrantGroep in regio Drachten en helpt verschillende cliënten in het huishouden. We praten met Gea over de leuke en minder leuke dingen van haar werk en het doel op de WerkParade.

Een grote passie voor mensen

Gea zit al zo’n 50 jaar in de zorg. Toen ze 16 jaar was begon ze in de verzorging, maar ondertussen werkt ze al bijna 19 jaar in de thuiszorg. “Toen ik in de verzorging werkte, wilde ik meer tijd met mensen doorbrengen. Daarom heb ik de overstap naar de huishouding gemaakt. Ik vind het nog steeds hartstikke leuk en heb veel passie voor mijn werk. Ook haal ik er veel voldoening uit. Ik werk nu veel met mensen en doe, waar mogelijk, dingen met de cliënten samen. Denk aan samen eten koken. Helaas ga ik volgend jaar met pensioen. Daarom hoop ik dat er nieuwe mensen komen die het werk van mij gaan overnemen.”

Toch is dat in de zorgbranche nog niet zo makkelijk, want er is de laatste tijd veel veranderd. “KwadrantGroep was eerst De Friese Wouden, maar we zijn gefuseerd. De nadelen hiervan zijn dat de organisatie groter is geworden en dat we geen gezamenlijk werkoverleg meer hebben.” Daarnaast heeft de zorg veel te maken met schaarste in personeel. “Het is moeilijk om jongeren als vakantiekrachten te krijgen. Misschien komt dat omdat jongeren het werk niet leuk vinden om te doen. Dat is heel jammer, want het is juist erg leuk en afwisselend werk.”

WerkParade: stokje overdragen aan nieuwe, enthousiaste mensen 

Door het personeelstekort is het belangrijk om meer mensen enthousiast te maken om in de huishoudelijke hulp te komen werken. Daarom doet KwadrantGroep mee aan de WerkParade. “Het werk moet voortgezet worden en het moet duidelijk worden hoe leuk het werk is. Cliënten zijn heel lief en de dankbaarheid is enorm. Soms zitten er ook wel moeilijke cliënten tussen, zoals cliënten die te maken hebben met drank of drugs. Hierdoor moet je wel sterk in je schoenen staan. Het fijne aan de thuiszorg is dat geen dag hetzelfde is, want je bent elke dag bij andere mensen. Dit kunnen zowel oude mensen als jongere mensen met een beperking zijn. Maar dit maakt het werk heel afwisselend.”

Veel contact met verschillende mensen

De thuiszorg is wel een vak waar hard werken en zorgzaamheid belangrijk zijn. “Omdat je met mensen werkt is het natuurlijk belangrijk om goed met mensen om te kunnen gaan. Sommige cliënten kunnen namelijk veeleisend zijn en sommige cliënten zijn dat juist niet. Gevoel en inzicht hebben in het vak en discipline hebben, zoals op tijd komen, zijn daarom ook erg belangrijk. Je hoeft niet verplicht een zorgdiploma te hebben, maar aanleg voor of ervaring in de zorg zijn wel van belang.”

Houd je ervan om lekker je eigen gang te gaan en veel contact te hebben met verschillende mensen, dan is de thuiszorg ideaal. “In de thuiszorg werk je vaak alleen. Als je ergens mee zit, kun je naar je relatiemanager (teamleider, red.). Ook als er bijvoorbeeld geen wederzijdse klik is met een cliënt, dan mag je dit aangeven en word je aan een nieuwe cliënt gekoppeld. Dit is voor beide partijen heel fijn.”

Heb jij, na het lezen van het verhaal van Gea, zin gekregen om aan de slag te gaan in de thuiszorg? Kom dan naar de stand van KwadrantGroep tijdens de WerkParade! Gea: “Zoek je leuk en afwisselend werk met waardering, kom dan bij ons werken!”

 

Werkzoekend? Schrijf je hier in voor de WerkParade

Umbraco: The Friendly CMS
Impressie WerkParade

Powered by:

Download de NetWERKapp

Speciaal voor de WerkParade hebben we een eigen NetWERKapp gemaakt. Download de app hier!

Schrijf je in voor de WerkParade

Binnenkort volgt de nieuwe datum!