Skip to the content

George Stavorinus over Schildersvakopleiding Friesland: ‘Wij maken van elke leerling een professional’

Op 1 april 2020 vindt de WerkParade plaats, het grootste banenevent van Friesland. Tijdens dit event in het WTC Expo in Leeuwarden komen zo’n 5000 werkzoekenden en 250 werkgevers bijeen om werk te zoeken of om met hun bedrijf te paraderen. Het is dé plek voor nieuwe carrièrekansen.

Schildersvakopleiding Friesland is erg enthousiast om nieuwe mensen te ontmoeten tijdens de WerkParade. George Stavorinus is gepassioneerd vakinstructeur en praktijkdocent, waarbij hij leerlingen begeleidt in het schildersvak. Op de Schildersvakopleiding krijgen leerlingen de kneepjes van het vak door werken en leren te combineren. Uiteindelijk worden ze klaargestoomd tot assistent schilder, zelfstandig schilder, voorman of teamleider. We praten met George over zijn werk, zijn passie voor het vak en de mooie kansen op de WerkParade.

Oude garde maakt plaats voor nieuwe garde

De Schildersvakopleiding zorgt ervoor dat er voldoende instroom is in de beroepsgroep. Er wordt een groot aantal leerlingen met niveau 1, 2 en 3 klaargestoomd binnen de vakopleiding. Leerlingen beginnen met een starterstraject, daarna doen ze stages en uiteindelijk maken ze de overstap naar het bedrijfsleven. George zit al jaren met veel plezier in het vak, vertelt hij. “Dertig jaar geleden heb ik niveau 2 gedaan. Daarna ging ik naar niveau 3 en uiteindelijk heb ik niveau 4 ook afgerond. Eigenlijk ben ik een product van de opleiding. Ik ken alle facetten van het vak. Nu ben ik vakinstructeur en praktijkdocent. Het is een fantastisch vak.” Toch zijn er in het schildersvak wel wat uitdagingen, zoals de vergrijzing. “De oudere garde heeft veel kennis over het vak. Het is erg jammer dat die kennis straks verloren gaat als zij met pensioen gaan. Ook merken we dat met de handen werken soms als minder aantrekkelijk wordt ervaren. Gelukkig hebben wij nu meer leerlingen op de Schildersvakopleiding dan voorheen het geval was. Dit betekent dat we ook meer leerlingen kunnen plaatsen in het werkveld. Eerst waren we met 40 leerlingen, nu zijn we met 70 leerlingen. De oudste hiervan is 62 jaar, de jongste is 16 jaar.”

Doe wat jij leuk vindt, op jouw niveau

En dat werkveld is ontzettend leuk, zegt George. “Als wij ergens komen, ziet het er vaak onverzorgd uit. Wij zorgen ervoor dat het weer mooi wordt. Onze leerlingen werken bij verschillende leerbedrijven en doen daar verschillende dingen, zoals restauratie, behangen en het schilderen van jachten of gebouwen. Dit maakt het werk zo leuk. Het zorgt er ook voor dat we leerlingen voor allerlei gebieden kunnen aanbieden. Uiteraard mogen de leerlingen zelf kiezen wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Leerlingen die bijvoorbeeld een goed oog voor detail hebben, zouden goed tot hun recht komen in de restauratie. Maar je mag er ook voor kiezen om voor groter werk te gaan als je het kleinere werk echt niet ziet zitten. Een persoonlijke aanpak met een-op-een-contact vinden we erg belangrijk, ook als het even niet zo lekker loopt met een leerling. Iedereen functioneert op zijn eigen niveau. Uiteindelijk maken we met z’n allen wat tastbaars en zijn we echte makers.”

WerkParade: mensen enthousiasmeren voor het werkveld

Doordat de Schildersvakopleiding altijd voldoende instroom in het werkveld wil, is dat de voornaamste reden om mee te doen aan de WerkParade. Maar daarnaast is George gewoon erg enthousiast. “Ik vind het een fantastisch initiatief. Het is erg goed om mensen, die graag een rol willen spelen in de maatschappij, erbij te trekken. Ook wil ik mensen enthousiasmeren voor het vak. Dit doen we door als doe-activiteit een aantal wanden neer te zetten waar mensen op mogen schilderen en plakken. Nauwkeurig schilderen is hierbij belangrijk. Ook geven we een presentatie met informatie over de opleiding. Zouden er daarna een paar zich inschrijven bij de Schildersvakopleiding, dan zie ik dat al als een grote winst.”

Toch is het vak niet voor iedereen weggelegd. “Om schilder te worden moet je gemotiveerd zijn en oog hebben voor detail. Ook werk je regelmatig op hoogtes, waardoor hoogtevrees hebben een probleem zal zijn. Daarnaast is het vanzelfsprekend om je aan de regels te houden, zoals op tijd op je werk verschijnen. Zowel wij als het leerbedrijf moeten je namelijk wel kunnen vertrouwen. Ook zijn eerlijkheid, loyaliteit en sociale vaardigheden belangrijke kwaliteiten. Uiteindelijk streef ik ernaar een beginnend professional van elke leerling te maken.”

Ben jij nog op zoek naar een leuke opleiding of een baan, en spreekt het verhaal van George je aan? Kom Schildersvakopleiding Friesland dan bezoeken op de WerkParade! George: “Zoek je leuk werk waar je voldoening uit kunt halen en wil jij je aansluiten bij de mooimakers van Nederland? Kom kijken wat we jou te bieden hebben!”

 

Werkzoekend? Schrijf je hier in voor de WerkParade

Umbraco: The Friendly CMS
Impressie WerkParade

Powered by:

Download de NetWERKapp

Speciaal voor de WerkParade hebben we een eigen NetWERKapp gemaakt. Download de app hier!

Schrijf je in voor de WerkParade

Binnenkort volgt de nieuwe datum!