Skip to the content

René Blom over Energie Inspectie: ‘Duurzame branche biedt veel aantrekkelijke kansen’

Op 1 april 2020 vindt de WerkParade plaats, het grootste banenevent van Friesland. Tijdens dit event in het WTC Expo in Leeuwarden komen zo’n 5000 werkzoekenden en 250 werkgevers bijeen om werk te zoeken of om met hun bedrijf te paraderen. Het is dé plek voor nieuwe carrièrekansen.

Energie Inspectie uit Leeuwarden is ook te vinden op de WerkParade. Het bedrijf helpt zowel bedrijven als particulieren met het in kaart brengen van de energiezuinigheid van een gebouw. ‘Wij verduurzamen vastgoed’ is niet voor niets de slogan van dit nieuwe en snelgroeiende BRL-gecertificeerde bedrijf. We praten met energie-adviseur René Blom over de snelle ontwikkelingen in de branche, de uitdagingen die dit met zich meebrengt en over de invulling van de WerkParade.

Meer besparen door verduurzaming

Als energie-adviseur houdt René zich bezig met de energiezuinigheid van gebouwen onder andere door middel van het afgeven van de bekende A-, B- en C-labels. Toch is dit breder dan het klinkt. “Ik geef woningeigenaren of bedrijven subsidiebegeleiding en ik regel VvE-begeleiding (begeleiden van Verenigingen van Eigenaren, red.). Maar ik doe ook energie-aangifte voor bedrijven, omdat dit sinds kort verplicht is. Kort gezegd brengen we de energetische situatie van een woning of bedrijfspand in kaart. Hierbij geven we advies over wat het kan opleveren als een gebouw helemaal verduurzaamd wordt. Denk aan ledverlichting, dubbelglas, warmwaterproductie en technische apparatuur zoals een cv-ketel. Neem bijvoorbeeld ledverlichting, dit is een erkende maatregel dat zich in vijf jaar terugverdient.” De verduurzaming van vastgoed is een vrij nieuwe tak die sterk in ontwikkeling is. Dit brengt daarom veel uitdagingen met zich mee.

WerkParade: drukte opvangen met meer personeel

De meeste mensen hebben nog geen goed beeld van het werk in deze nieuwe branche. En omdat het zo breed is, wordt het moeilijk om duidelijk te maken wat het werk precies inhoudt. Toch is het werk noodzakelijk. “Naast het feit dat bedrijven verplicht zijn om energie-aangifte te doen, wordt de wet- en regelgeving omtrent verduurzaming ook steeds strenger. Door deze opkomende verplichte regelgevingen, wordt het voor energie-adviseurs steeds drukker. Het gevolg is dat we meer adviseurs nodig hebben om al het werk op te vangen. Dit is de reden dat we meedoen aan de WerkParade.” Ook de doe-activiteit is gericht om mensen te werven en mensen wegwijs te maken in dit nieuwe werkveld. “We nemen een zonnepaneel en ballonnen mee.  Dan willen we door middel van een prijsvraag werkzoekenden laten raden hoeveel ballonnen je op kan blazen met het zonnepaneel als de zon er een uur op schijnt. Ook nemen we een luchtslang mee waarmee je de ballonnen kan opblazen. We hopen dat mensen zo meer gaan begrijpen wat we doen en waar we voor staan.”

Duurzame branche brengt je meer dan je denkt

Naast het feit dat er steeds meer vraag is naar technische energie-adviseurs, wil René ook benadrukken hoe leuk het vak is. “We willen mensen bereiken die al lang in de techniek werken, maar toe zijn aan iets anders. Ook zijn we op zoek naar mensen die net zijn afgestudeerd in de techniek, een technische en/of bouwkundige achtergrond hebben of technisch zijn aangelegd. Ik ben zelf ook technisch opgeleid en merk dat het werken in de duurzame branche een aangename omschakeling is. Het werk is leuker door de afwisselende binnen- en buiten functie, je hebt meer vrijheid en je bent flexibeler qua werktijden. De duurzame branche biedt dus veel voordelen en kansen.”

Naast deze voordelen biedt Energie Inspectie ook volop mogelijkheden tot interne studies en scholing, bijvoorbeeld voor zij-instromers die bij ons willen werken. Maar van nieuwe collega’s wordt wel wat verwacht. “Zelfstandigheid, leergierigheid en affiniteit met duurzaamheid zijn zeker kwaliteiten waar je aan moet voldoen. Ook moet je handig zijn met Excel, goed kunnen rekenen en bereid zijn om een interne studie of scholing te volgen. Op dit moment bestaat ons team uit tien mensen, waarvan vijf energie-adviseurs. Dit kleine en jonge team zorgt ervoor dat er een platte structuur is en de werksfeer open en prettig is.”

Ben je geïnteresseerd geraakt na het lezen van het verhaal van René? Dan heeft hij nog een boodschap voor je. “Wanneer je wilt wisselen van baan, durf het dan gewoon te doen. Het brengt je veel meer dan je denkt!”

 

Werkzoekend? Schrijf je hier in voor de WerkParade

Umbraco: The Friendly CMS
Impressie WerkParade

Powered by:

Download de NetWERKapp

Speciaal voor de WerkParade hebben we een eigen NetWERKapp gemaakt. Download de app hier!

Schrijf je in voor de WerkParade

Binnenkort volgt de nieuwe datum!